wtorek, 27 maja 2014

Ciasto z rabarbarem (na maślance)


Nasze ulubione ciasto z rabarbarem, przede wszystkim dlatego, że błyskawicznie się je robi :D Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, dodać owoce i posypać kruszonką. Ciasto pieczone przeze mnie od kilku lat w różnych wariantach. Doskonale pasują do niego również jabłka czy śliwki. Jednakże w sezonie warto wykorzystać rabarbar...








Składniki:

ok. 0,5 kg rabarbaru + 4 łyżki cukru

1 szkl. maślanki naturalnej
0,5 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
cukier wanilinowy
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy do smaku (opcjonalnie)


Wykonanie:

Rabarbar należy obrać, pokroić na kawałki, posypać ok. 4 łyżkami cukru i odstawić, aby puścił sok. Pozostałe składniki należy zmiksować, wylać na blaszkę prędzej wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.  Na cieście ułożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką.


Składniki - kruszonka:

10 dag masła
mąka
cukier

Składniki należy wymieszać.



Ciasto piec w temperaturze 180 st. C ok. 1 godziny.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz