poniedziałek, 12 maja 2014

Rozmarynowy kurczak w warzywach


Inspiracją stała się gotowa mieszanka przypraw do przyrządzenia kurczaka.


Smaczne, aromatyczne kawałki kurczaka w rozmarynie. Nie jest to danie specjalnie pracochłonne, a efektowne. Jednakże warto pod uwagę wziąć zwiększenie ilości przypraw podczas przygotowywania tej potrawy. Miałam wrażenie, że troszkę jest ich za mało, jednakże to jest moja subiektywna opinia.






Składniki:

8-10 pałek lub udek kurczaka
6 ziemniaków średniej wielkości
4 marchewki
4 cebule
2 papryki czerwone (opcjonalnie)
1,5 łyżki miodu
olej
1-2 łyżeczki rozmarynu 
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki oregano
sól



Wykonanie:

Kawałki kurczaka należy posolić (następnym razem użyję również pieprzu) i odstawić do lodówki  - odstawiłam na całą noc.  Obrane ziemniaki należy pokroić w kostkę, marchew w 2-cm plasterki, cebule  na ćwiartki, natomiast paprykę w kostkę. Ziemniaki wymieszać z rozmarynem, odrobiną soli (1 płaska łyżeczka) i 1 łyżką oleju. Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju, przełożyć do miski i oprószyć papryką, tymiankiem i połową czosnku. Wymieszać. Na oleju, na którym prędzej był smażony kurczak, należy skarmelizować miód (można zastąpić cukrem). Do rozpuszczonego już miodu dodać warzywa, tzn. marchew, cebulę i paprykę, podsmażyć krótko. Tak przygotowane warzywa pod koniec smażenia posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Warzywa przełożyć do wysmarowanego wcześniej tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka, a na nich ziemniaki. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego.


Smacznego
































zainspirowana przyprawami firmy Kamis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz