Miała być zupa pieczarkowa, jednak nie mogłam się oprzeć, gdy zobaczyłam na targowisku botwinę. No i zamiast pieczarkowej na stole zagościła botwinka... palce lizać
Składniki:
2 pęczki botwiny
2 buraki
włoszczyzna
1 p.koperku
1 duża śmietana
jajka
sok z cytryny
sól, pieprz
cukier
Wykonanie:
Należy przygotować wywar z warzyw, przy powyższych proporcjach potrzebne będzie ok. 3 l. Botwinę należy dokładnie umyć, posiekać łodygi, liście, a także część buraka. Tak przygotowane warzywa należy wrzucić do wywaru. Ponieważ buraczki przy mojej botwinie były maleńkie dodałam jeszcze 2 buraki, prędzej obrane i pokrojone w drobną kostkę. W takim wypadku buraki należy wrzucić do gorącego wywaru ok. 10 min. prędzej niż liście i łodygi botwiny. Całość gotować do miękkości (ok 30 min.). Doprawić solą, pieprzem, cukrem (dałam ok. 2 łyżeczek) i cytryną (dałam sok z połowy cytryny). Całość należy zabielić prędzej zahartowaną śmietaną. Podawać z jajkiem prędzej ugotowanym na twardo. Wyśmienicie również będzie smakować z ziemniakami zapiekanymi w jogurcie okraszonymi boczkiem... palce lizać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz