sobota, 3 maja 2014

Smakosz

Wygląda pysznie i tak też smakuje. Dla wielbicieli bakalii, kremu i bezy. Pracochłonny, ale wysiłek się opłaca. Całość słodyczy równoważy polewa na bazie gorzkiej czekolady.







Składniki - ciasto podstawowe:

40 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
15 dag Kasi
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wykonanie:

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.


Składniki - ciasto jasne:

4 białka
1/2 szkl. cukru 
1 starta czekolada
10 dag rodzynek
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
1 słoik powideł

Wykonanie - ciasto jasne:

Ciastem podstawowym jasnym wylepić wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem blaszkę. Posmarować powidłami. Z białek ubić pianę z cukrem. Gdy będzie ubita dodać orzechy, startą czekoladę, wiórki kokosowe, rodzynki. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto z powidłami. Piec w temp. 180 st. C ok. 45 min.



Składniki - ciasto ciemne:

4 białka
1/2 szkl. cukru
1 kisiel truskawkowy

Wykonanie - ciasto ciemne:


Białka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Wyłożyć na ciasto ciemne. Piec w temp. 180 st. C ok. 45 min.


Krem budyniowy 
Składniki:

1 l. mleka
2 budynie waniliowe na 3/4 l.
10 łyżek cukru
20 - 25 dag masła

Wykonanie:

Budyń ugotować jak w przepisie, jednakże z wyżej podaną ilością mleka, ostudzić. Masło utrzeć, małymi porcjami dodawać przestudzony budyń.


Przełożenie ciasta:

Na ciasto jasne z powidłami i bezą bakaliową wykładamy krem, a następnie ciasto ciemne z bezą truskawkową. Całość najlepiej posmarować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi (opcjonalnie).












Pozostałe żółtka (4 szt.) można wykorzystać do zrobienia ciasta kruchego na tartę.

Podane proporcje starczą na dużą blaszkę.


 źródło inspiracji: Wielka księga ciast siostry Anastazji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz