piątek, 23 maja 2014
Zapiekane jajka
Sposób na niebanalne śniadanie, gdy nie musimy się spieszyć do pracy, duża dawka energii na dzień dobry, a co najważniejsze przygotowuje się błyskawicznie...
Składniki - 4 porcje:
4 jajka
15-20 dag pieczarek
2 grube plastry szynki
0,5 sera camembert
żółty ser
cebula
4 łyżki śmietany
masło
sól, pieprz
szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pieczarki należy podsmażyć wraz z cebulą, można to zrobić dzień prędzej lub użyć pozostałe po innym daniu pieczarki. Cztery naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć pieczarki, na nich pokrojoną w kostkę szynkę, następnie po plasterku sera camembert i starty ser żółty. Następnie należy wybić do każdego naczynia jajko, oprószyć solą i pieprzem, polać śmietanką (pasuje zarówno słodka, jak i kwaśna) i do każdego naczynia włożyć po kawałku masła.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze ok. 170-180 st. C. przez 15-20 min, najlepiej w kąpieli wodnej (naczynia z jajkiem włożyć do większego naczynia z wodą).
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz