piątek, 23 maja 2014

Zapiekane jajka


Sposób na niebanalne śniadanie, gdy nie musimy się spieszyć do pracy, duża dawka energii na dzień dobry, a co najważniejsze przygotowuje się błyskawicznie...









Składniki - 4 porcje:

4 jajka
15-20 dag pieczarek
2 grube plastry szynki
0,5 sera camembert
żółty ser 
cebula
4 łyżki śmietany
masło
sól, pieprz
szczypiorek (opcjonalnie)


Wykonanie:

Pieczarki należy podsmażyć wraz z cebulą, można to zrobić dzień prędzej lub użyć pozostałe po innym daniu pieczarki. Cztery naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć pieczarki, na nich pokrojoną w kostkę szynkę, następnie po plasterku sera camembert i starty ser żółty. Następnie należy wybić do każdego naczynia jajko, oprószyć solą i pieprzem, polać śmietanką (pasuje zarówno słodka, jak i kwaśna) i do każdego naczynia włożyć po kawałku masła.

Zapiekać w piekarniku w temperaturze ok. 170-180 st. C. przez 15-20 min, najlepiej w kąpieli wodnej (naczynia z jajkiem włożyć do większego naczynia z wodą).

Posypać posiekanym szczypiorkiem.






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz