środa, 7 maja 2014

Chłodnik na botwince


Idealny zawłaszcza na upalne dni, które nas czekają. Chłodnik na botwince wg Ewy Wachowicz (z małą zmianą proporcji). Polecam, chociaż ja jestem zwolenniczką przede wszystkim botwinki na ciepło.







Składniki:
1,5 pęczka botwinki
1,2 l. kefiru
330 ml. śmietany
pęczek rzodkiewek
ogórek świeży
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
cukier
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo





Wykonanie:

Botwinkę dokładnie umyć, posiekać korzeń, łodygi, a także liście. Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody z cukrem (ok. 1 łyżeczki cukru) - czas gotowania ok. 15-20 min, dodać sok z połowy cytryny. Wystudzić wkładając garnek z botwinką do zimnej wody. Rzodkiewki pokroić w półtalarki, obrany ogórek w kostkę. Kefir wymieszać ze śmietaną. Koperek posiekać.

Do wystudzonej botwinki dodać kefir ze śmietaną, pokrojonego ogórka i rzodkiewki, a także koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pierzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. 

Schłodzić w lodówce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz