niedziela, 25 maja 2014

Biała Pawłowa


Pyszna beza pod pierzyną z kremu na bazie śmietany, zwieńczona truskawkami i borówkami... czy można chcieć więcej? Aż żałuję, że tak długo się jej opierałam. I właściwie, pomijając czas pieczenia, jest to mega błyskawiczne ciasto - deser.









Składniki bezy:

3-4 białka w zależności od wielkości
17,5 dag cukru pudru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Białka ubić, stopniowo dodawać cukier puder, powinny być wyjątkowo sztywne. Dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Tak przygotowaną pianę z białek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, nadać kształt okręgu. Piec w temp. 130 st. C przez ok. 1 godzinę 15 min.


* bezę wkładałam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, jako że prędzej piekłam w nim inne ciato


Składniki kremu:

600 ml. śmietanki 30%
cukier puder do smaku (u mnie ok. 3 łyżek)
1 śmietan-fix
owoce sezonowe



Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na ostudzoną bezę, udekorować owocami.
Znakomicie sprawdzają się truskawki w połączeniu z borówkami.

Bezę można upiec dzień prędzej, jednakże krem najlepiej przygotować i wyłożyć na bezę tuż przed podaniem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz