poniedziałek, 12 maja 2014

Roladki schabowe z kapustą i boczkiem


Alternatywa dla nudnego schabowego... Pyszne roladki schabowe faszerowane podsmażoną kapustą kiszoną i pieczarkami, a do tego wszystkiego boczek wędzony. Pyszne.








Składniki:

ok. 0,5 kg schabu (u mnie 5 plastrów)
0,5 kg kapusty kwaszonej
1-2 cebule
30 dag pieczarek
15 dag boczku wędzonego  w kawałku
musztarda (Dijon)
sól, pieprz



Wykonanie:

Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Kapustę kiszoną podsmażyć, poddusić. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy już będą miękkie dodać do podsmażonej kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić na 5 kawałków.

Przyprawione kawałki schabu należy posmarować musztardą, na niej ułożyć kapustę z pieczarkami, a następnie boczek, zwinąć roladki i spiąć wykałaczką. Smażyć na rozgrzanym oleju, zaczynając od łączenia roladki, w miejscu, gdzie znajduje się wykałaczka. 
Jeżeli schab został dobrze rozbity można obyć się bez użycia wykałaczek.
























*Pozostałą podsmażoną kapustę można użyć jako dodatek do dania obiadowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz