Mocno kokosowe, mocno migdałowe...
Biszkopt upieczony z 6 jajek.
Składniki - krem:
1 l. mleka
10 łyżek cukru
2 budynie waniliowe na 3/4 l. mleka
1 kostka masła lub Kasi
10 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków migdałowych
Wykonanie:
Ugotować 2 budynie, wykorzystując całość mleka i cukru. Przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę, małymi porcjami dodawać przestudzony budyń. Tak przygotowany krem podzielić na 2 części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.
Biszkopt należy podzielić na dwie równe części. Na pierwszy biszkopt położyć krem z kokosem, przełożyć drugim biszkoptem i posmarować kremem z migdałami. Całość posypać usmażonymi wiórkami.
Smażone wiórki kokosowe:
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
ewentualnie olejek waniliowy lub śmietankowy do smaku.
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Usmażyć wiórki na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz