wtorek, 6 maja 2014

Rafaello migdałowe


Mocno kokosowe, mocno migdałowe...








Biszkopt upieczony z 6 jajek.

Składniki - krem:

1 l. mleka
10 łyżek cukru
2 budynie waniliowe na 3/4 l. mleka
1 kostka masła lub Kasi
10 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków migdałowych


Wykonanie:

Ugotować 2 budynie, wykorzystując całość mleka i cukru. Przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę, małymi porcjami dodawać przestudzony budyń. Tak przygotowany krem podzielić na 2 części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. 


Biszkopt należy podzielić na dwie równe części. Na pierwszy biszkopt położyć krem z kokosem, przełożyć drugim biszkoptem i posmarować kremem z migdałami. Całość posypać usmażonymi wiórkami.


Smażone wiórki kokosowe:

10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
ewentualnie olejek waniliowy lub śmietankowy do smaku.

Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Usmażyć wiórki na złoto. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz