poniedziałek, 19 maja 2014

Chińska patelnia


Mimo ilości składników, można powiedzieć, że jest to danie błyskawiczne (zwłaszcza gdy użyje się gotowej mieszanki chińskiej), a co najważniejsze pyszne. Spokojnie zastąpi nam obiad.

Składniki:

pierś kurczaka
makaron nudle (równowartość 3 zupek)
3 - 4 marchewki
2 cebule
1 por
2 papryki (czerwona i żółta lub 2 czerwone)
kiełki fasoli mung w zalewie
mieszanka chińska - opcjonalnie
szczypiorek
cebulka smażona
sól, pieprz
sos sojowy
imbir w proszku
sos czosnkowy
słodki sos chili lub słodko-pikantny sos chili








Wykonanie:

Pierś kurczaka należy pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i imbirem. Dodać posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę, natomiast pora w półtalarki. Tak przygotowane warzywa dorzucić do kurczaka (można dodać również lub zamiast w/w gotową mieszankę chińską), smażyć krótko, dodać makaron i zalać wodą (ok. 2 szklanki wody). Podgrzewać do czasu, aż woda zacznie wrzeć, dodać odsączone kiełki fasoli mung, wymieszać, ewentualnie doprawić. 


Tak przygotowany makaron należy wyłożyć na wcześniej przygotowane miseczki, polać sosem czosnkowym oraz słodkim lub słodko - pikantnym sosem chili, posypać posiekanym szczypiorkiem oraz prażoną cebulką.















1 komentarz:

  1. Dla mnie chińska patelnia od razu skojarzyła się z czymś takim niezbyt dobrym jakościowo. Ja mam w sumie moją ulubioną patelnie od https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/patelnie-i-woki i jestem przekonana, że od razu dania z niej smakują zdecydowanie lepiej. Również taka chińszczyzna.

    OdpowiedzUsuń