Wracając do tematu zamówionej książki... natychmiast natchnęła mnie do wypróbowania któregokolwiek z ciast i padło na sernik przekładany ciastem kruchym. Wiem już, że wielokrotnie jeszcze będę wracała do lektury tej książki i na pewno niejeden z podanych w niej przepisów wypróbuję...
Sernik przekładany ciastem kruchym - zmodyfikowany
Ciasto kruche:
ok. 40 dag mąki pszennej
8 dag cukru pudru
15 dag margaryny
6 żółtek
3 łyżki śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Podane składniki należy zagnieść, podzielić na 3 części i upiec osobno w temp. 170 st. C. Czas pieczenia każdego z placków to ok. 20 min.
Masa serowa:
1 kg sera (u mnie wiaderkowy)
20 dag margaryny
3 jaja
1 budyń waniliowy
1 szkl. cukru pudru
10-15 dag rodzynek
Wykonanie masy serowej:
Jajka (w całości) utrzeć z cukrem, dodać ser. Tak przygotowaną masę serową dodać do rozpuszczonej już wcześniej w garnku i rozgrzanej margaryny. Mieszać do podgrzania. Gdy masa będzie gorąca dodać budyń i rodzynki (bez uprzedniego namaczania). Podgrzewać aż masa zacznie odchodzić od garnka. Podzielić na 3 części.
Ponadto przygotować:
brzoskwinie z zalewy
2 galaretki cytrynowe
*galaretkę przygotować w mniejszej ilości wody niż wskazane na opakowaniu; na 2 galaretki dałam 3 szklanki wody
Schłodzić.
Najlepiej smakuje następnego dnia...
Smacznego
źródło inspiracji: Wielka księga ciast siostry Anastazji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz