Pyszne, bardzo słodkie... no ale przecież tę słodycz kochamy w ciastach. Dla amatorów masy kajmakowej, bezy i bitej śmietany. Całość zrównoważona biszkoptem kakaowym. Stosunkowo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Biała należy ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy już będą ubite "na sztywno", należy dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką, w tym momencie nie należy już używać miksera.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 25 min.
*Upieczony biszkopt, który nadal pozostaje w blasze, upuszczam z wysokości ok. 30 cm, dzięki temu ciasto nie powinno opaść i zachowa swą puszystość.
Masa kajmakowa:
1 kostka masła lub 3/4 kostki Kasi
masa kajmakowa w puszcze
20 dag bez
Wykonanie:
Masło utrzeć aż będzie puszyste. Następnie małymi porcjami dodajemy masę kajmakową. Jeżeli krem ucieramy mikserem, należy utrzymywać niższe obroty. Gdy krem będzie gotowy dodajemy pokruszone bezy. Mieszamy. Początkowo możemy mieć wrażenie, że jest za mało kremu w stosunku do ilości bez, jednakże po chwili całość łączy się bez problemu.
Masa śmietanowa:
760 ml. śmietanki 36%
cukier puder
2 śmietan-fixy
Wykonanie:
Śmietaną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (ilość należy dostosować indywidualnie, jednakże nie należy przesadzić z ilością cukru pudru, aby zrównoważyć słodycz masy kajmakowej - ja dałam "na oko" 3 łyżki.) oraz śmietan-fixem.
Wykonanie całości:
Na ostudzony biszkopt wykładamy masę kajmakową, na to masę śmietanową, a całość posypujemy startą czekoladą deserową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz