wtorek, 22 kwietnia 2014

Babka majonezowa

Aby tradycji stało się zadość w Święta Wielkanocne, na moim stole zawsze gości babka... i jak dla mnie numer jeden, czyli babka majonezowa. Co najważniejsze jest wilgotna nawet, gdy stoi kilka dni i w tym tkwi tajemnica jej smakowitości. Wbrew pozorom majonez nie jest  wyczuwalny, a Ci którzy mają okazję ją posmakować są zaskoczeni. 





Składniki:

5 jaj
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół olejku waniliowego
5 łyżek majonezu


Wykonanie:

Jajka wraz z cukrem należy ubić mikserem. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie majonez i olejek waniliowy. 
Tak przygotowane ciasto należy przelać do wysmarowanej prędzej formy z kominem. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 45 min, do suchego patyczka.


Upieczone przed rokiem:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz