Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
20 dag margaryny
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki kakao
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części, schłodzić w zamrażalniku.
Masa serowa:
1 kg twarogu
3 jajka
1,5 szkl. cukru
15 dag palmy
1 budyń waniliowy
sok z cytryny (u mnie sok z ok 1/3 cytryny)
bakalie (opcjonalnie).
Wykonanie:
Palmę zmiksować, dodać cukier, żółtka, a także stopniowo ser. Następnie dodać budyń i sok z cytryny. Ubić białka i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Na tym etapie nie używać miksera. Dodać bakalie.
Jedną częścią ciasta wylepić wyłożoną papierem i wysmarowaną wcześniej tłuszczem blaszkę (w oryginale należy zetrzeć schłodzone ciasto, jednakże z uwagi na brak cierpliwości nigdy nie doczekałam odpowiedniego schłodzenia ciasta na pierwszą warstwę).
Na ciasto należy wyłożyć masę serową, na górę zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 1 godziny w temp. ok. 180 st. C.
Sernik pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz