niedziela, 27 kwietnia 2014

Sernik na ciemnym spodzie

Ciasto z dodatkiem kakao, a do tego pyszna masa serowa... jeszcze się nie znudził chodź pieczony jest odkąd pamiętam... najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie. Chętnie wracamy do sprawdzonych przepisów... ze starego zeszytu... sernik na ciemnym spodzie.







Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
20 dag margaryny
3 żółtka 
1 jajko
3 łyżki kakao
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Podane składniki zagnieść, podzielić na dwie części, schłodzić w zamrażalniku.



Masa serowa:

1 kg twarogu 
3 jajka
1,5 szkl. cukru
15 dag palmy
1 budyń waniliowy
sok z cytryny (u mnie sok z ok 1/3 cytryny)
bakalie (opcjonalnie).  

Wykonanie:

Palmę zmiksować, dodać cukier, żółtka, a także stopniowo ser. Następnie dodać budyń i sok z cytryny. Ubić białka i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Na tym etapie nie używać miksera. Dodać bakalie.





Jedną częścią ciasta wylepić wyłożoną papierem i wysmarowaną wcześniej tłuszczem blaszkę (w oryginale należy zetrzeć schłodzone ciasto, jednakże z uwagi na brak cierpliwości nigdy nie doczekałam odpowiedniego schłodzenia ciasta na pierwszą warstwę).
Na ciasto należy wyłożyć masę serową, na górę zetrzeć drugą część ciasta.

Piec ok. 1 godziny w temp. ok. 180 st. C. 
Sernik pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz