poniedziałek, 17 marca 2014

Żeberka w miodowej glazurze

Składniki:
2 kg żeberek

Zalewa:
1 ketchup - ok. 500 ml. (pół na pół pikantny i łagodny)
ok. 80 ml sosu sojowego
100-150 g. miodu
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonego imbiru







Wykonanie:
Składniki zalewy należy dokładnie wymieszać. Zalać nią wcześniej pocięte na mniejsze kawałki żeberka. Odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Upiec w temp. 200 °C:)
Czas pieczenia - łącznie ok 1 godz. 40 min.









SDC13673.JPG



SDC13682.JPG

Z racji tego, iż lubimy dobrze wypieczone, najpierw piekłam ok. 40 min w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200 °C, następnie przełożyłam na blachę z rusztem i piekłam jeszcze ok. 1 godziny w temperaturze   200 °C. Wszystko zależy oczywiście od piekarnika, dlatego warto co jakiś czas kontrolować stopień wypieczenia żeberek.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz