środa, 19 marca 2014

Maślany chleb tostowy

Jest tak pyszny, że znika w okamgnieniu. Najlepszy chleb tostowy, jaki dotychczas jedliśmy... i rzeczywiście nasz chleb nigdy nie doczekał zapiekania w tosterze... bo już nie było czego zapiekać. Wersja dla maszynistów.





Składniki:
250 ml. mleka
75 g masła roztopionego i ostudzonego
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka miodu
250 g. mąki pszennej 405
250 g. mąki pszennej 550
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w maszynie do pieczenia chleba, przestrzegając kolejności dodawania, najpierw mokre składniki, następnie suche. W przypadku używania suchych drożdży nie ma konieczności sporządzania zaczynu - drożdże wystarczy wymieszać z mąką. Wybrać odpowiedni program do wypieku chleba, przyjąć masę bochenka 1 kg.







Źródło inspiracji: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4107

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz