środa, 19 marca 2014
Karkówka zapiekana z cebulą
Składniki:
1 kg. karkówki (miałam 1,2 kg)
1 kg. cebuli
Karkówkę /podzieloną na plastry/ należy obsmażyć z obu stron. Cebulę pokroić w piórka. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym przekładamy naprzemiennie obsmażoną karkówkę i pokrojoną w piórka surową cebulę.
Następnie należy przygotować sos:
3 ząbki czosnku
1 keczup pikantny (dałam niecały duży - ok. 400 g.)
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 kopista łyżeczka pikantnej musztardy
1/2 l. bulionu z 2 kostek rosołowych
Z wyżej wymienionych składników robimy sos - zalewamy nim karkówkę. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 st.C.
*temperaturę piekarnika regulowałam w granicach od 180 do 200 st.C
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz