Na cienkim cieście drożdżowym, czyli taka, jaką lubimy najbardziej... Dodatki? Najlepiej wg. uznania i preferencji smakowych. Dla każdego coś innego...
Ilość ciasta wystarczy na dwie cienkie pizze o średnicy 30 cm.
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. letniego mleka
0,5 szkl. letniej wody
1 opakowanie drożdży suszonych
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub oliwy
Mąkę, drożdże i sól mieszam, dodaję mokre składniki i krótko wyrabiam. /Przy drożdżach suszonych nie ma konieczności sporządzania rozczynu, drożdże wystarczy dokładnie wymieszać z mąką/. Ciasto odstawiam na krótko do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowuję składniki do pizzy oraz sos pomidorowy, którym smaruję podpieczone spody.
Składniki na sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
4-6 łyżek wody
3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
pieprz
sól
oregano
bazylia
Składniki sosu wymieszać.
Cisto wyłożyć na blaszki. Podpiec w temp. 180 st C. Wyjąć, posmarować sosem pomidorowym, na nim ułożyć wcześniej przygotowane składniki. Włożyć do piekarnika. Pod koniec pieczenia posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz