Pyszny, wilgotny, słodki, mocno kokosowy... dla amatorów słodkości. Warty polecenia... U nas gościł nie pierwszy i na pewno nie ostatni raz.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jako + 2 żółtka
2 łyżki śmietany 12%
Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce.
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju
4 żółtka
2 jajka
cukier wanilinowy
budyń waniliowy na 3/4 l
Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser, a następnie pozostałe składniki. Masa będzie miała lejącą konsystencję.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę (25x40). Podpiec w temp. 180 st. C. Na podpieczony spód wylać przygotowaną masę serową. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. 10 min. (temp. 180 st. C). 20 min. przed końcem pieczenia na masę serową wyłożyć bezę kokosową i piec dalej.
Przygotowanie bezy kokosowej:
6 białek (pozostałych z ciasta i masy serowej)
1 szkl. cukru
20 gag wiórków kokosowych.
Białka zmiksować ze szczyptą soli. Dodać cukier, zmiksować. Pod koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Smacznego
Oryginalny przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
źródło inspiracji: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-z-kokosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz