czwartek, 20 marca 2014

No to szpinak... z kaszą jęczmienną i wedzonym boczkiem

Najmniej apetycznie wyglądająca potrawaJednak pozory mylą. Gdy wiele lat temu po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego szpinaku zmieniałam zdanie na jego temat. Od tego czasu szpinak na stałe zagościł w mojej kuchni, nie tylko w takiej formie...





 Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
10 dag kaszy jęczmiennej
200 dag boczku wędzonego
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek śmietany 12%
sól, pieprz
masło


Wykonanie:

W garnku roztopić masło, dodać szpinak, podsmażyć, podlać wodą i dusić. Do szpinaku dodać kaszę jęczmienną i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek, pod koniec dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć dalej. Gdy kasza będzie miękka do garnka z kaszą i szpinakiem należy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a także boczek z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Gotowe:)

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz